Český žurnál: Svobodu pro Smetanu, za účasti tvůrců Víta Klusáka a Filipa Remundy

Adresa:

České Budějovice, Riegrova 51

Termín: 17.4.2013
Vstupné:

zdarma

17duben čtvrtek 01:00

Žánr: filmdokument


Dokument Svoboda pro Smetanu pocházející z dílny úspěšné autorské dvojice zaznamenává mediálně známou kauzu olomouckého řidiče autobusu Romana Smetany, který byl za kreslení tykadel na volební plakáty odsouzen k nepodmíněnému trestu, do jehož výkonu zprvu nenastoupil. Autoři filmu příběh „tykadlového řidiče“ nejen zachycují, ale také do něj angažovaně vstupují.

Jejich pozorování ukazuje, že fungování českého právního systému a mechanismů spravedlnosti nejsou bezchybné. Vít Klusák a Filip Remunda se svými dokumenty nesklízejí úspěch pouze doma, ale i v zahraničí. Po velkém ohlasu na projekt Český sen, reality show o otevření fiktivního obchodního domu, pokračovali ve své tvorbě dokumenty Český mír a nyní i třemi filmy právě z cyklu Český žurnál.

Kromě Svobody pro Smetanu se autoři ujali tématu neštěstí v Tanvaldu, kde místní senior hodinu a půl po silvestrovské půlnoci zastřelil dvaadvacetiletého mladíka a také první přímé volbě prezidenta.

„Nabízíme vám možnost zeptat se autorů, zda si o Češích myslí, že jsou to burani nebo třeba zda jsou si vědomi obrazu o našem národě, který je prostřednictvím jejich filmů prezentován v zahraničí,“ zve na promítání a následnou diskusi s autory Markéta Málková, spoluzakladatelka Kredance a dodává: „ Z jejich dokumentů mi sice vždycky naskočí husí kůže a trochu se stydím, ale zároveň mě motivují k zamyšlení nad konzumem, Čechy a jejich hodnotami, což nikomu z nás určitě neuškodí.“

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Kulturní centra - České Budějovice Akce v obci České Budějovice

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Český žurnál:...

Spa Hotel Vita ****České Budějovice (665 metrů)

Wellness Hotel DiamantHluboká nad Vltavou (8.6 km)

Relax Park TřeboňTřeboň (19.7 km)

Doporučené akce na jihu Čech

Akce na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Klášter Zlatá Koruna Klášter Zlatá Koruna Zlatá Koruna (15.9 km)
Penzion Kamínek Penzion Kamínek Nové Hrady (31.7 km)